Víno MADEIRA

Víno Madeira patří mezi exotická dezertní vína a je unikátní nejen chutí a geografickým původem z ostrova Madeira, ale i způsobem výroby.

 

historie vína Madeiry

 
Tajemství a proslulost madeirského vína, které pochází ze stejnojmenného ostrova ležícího téměř tisíc kilometrů jihozápadně od Lisabonu, sahá minimálně do poloviny 16. století. Už tehdy se na ostrov, který se v janovské mapě objevil v roce 1351, pro sudy vína pravidelně zastavovaly lodě plující za objevy. Víno pro vysoký obsah vitamínů a minerálů totiž pomáhalo námořníkům předejít onemocněním kurdějemi. Ti během svých cest zjistili, že víno, které jim zbylo, bylo po návratu z objevitelských cest daleko chutnější. Důvodem byl fakt, že víno při průjezdu rovníkovými oblastmi bylo zahříváno až na 45 stupňů Celsia a  po následném zchlazení dostalo unikátní chuťové vlastnosti. Koncem století tedy už zaoceánské lodě poněkud podivínsky nakládaly sudy se zrajícím vínem jako zátěž, jezdili s ním tam a zpět a po cestě víno v tropickém vedru "uvařili" co nejvíce.

 

výroba Madeiry

 
Časem bylo takovéto vození přeci jen nepraktické, takže se Madeiřané snažili tropické podmínky pro dozrání vína vytvořit přímo na ostrově. Stejné vedro jako v podpalubí dřevěné lodi bylo na nevětraných půdách zdejších domů.
Individuální půdičky ještě později nahradily zvláštní budovy vytápěné ústředním topením, které se používají dodnes. Každý soudek s budoucí vzácnou tekutinou je půl roku skladován v teplotě 35 stupňů Celsia. Každé jiné víno by se při takovém zacházení zkazilo. Madeira naopak zahřátím získá téměř neomezenou trvanlivost. Láhev madeiry můžete uchovávat ve svém baru otevřenou i několik měsíců a její chuť se vůbec nezmění. To by se u žádného jiného vína, včetně portského, nepodařilo.

 

obliba Madeiry

Madeirské víno je oblíbené a proslavené. Když si hrabě Calrence vybíral způsob popravy, chtěl být utopen v sudu s madeirou.
Winston Churchill, který na ostrově často rád pobýval, si jednou při objednání archivní madeiry z roku 1792 přehodil servitek přes ruku a sám obsloužil své hosty.

 

druhy Madeiry

Madeirské víno má typickou zlatavou až zlatohnědou barvu a především podle hroznů se rozlišuje na čtyři základní druhy:

Sercial - nejsušší madeirské víno se vyrábí z bílé révy rostoucí asi v 900 m.n.m.

Verdelho - 
druhé polosuché víno zlatožluté barvy se pěstuje asi  v  500 m.n.m.

Boal - 
třetí druh vína chutná po ořechách, je polosladké, podobá se portskému, pěstuje se v 400 m.n.m. Jeho kvalita a chuť vyniknou u sýrů a dezertů.

Malvasia - 
je nejsladší a nejslavnější madeirské víno a  podobá se medu, pěstuje se na skalnatém pobřeží a pije se jako digestiv.
 

tisíc odstínů chuti

V jediném doušku madeirského vína lze hledat údajně až tisíc různých odstínů chuti. Správná degustace jednoho vzorku trvá od pěti minut více. Zdá se Vám to dlouho? Ale vždyť nejdříve musíte zhodnotit barvu, potom vůni a pak teprve ochutnat. Každý doušek jen tak poválet na jazyku, pak jej lehce vpustit do každé části ústní dutiny a teprve poté jej polknout. Proč? Protože existují odstíny chuti, které začnete vnímat až po polknutí (jeden z nich se jmenuje např. "krabice s doutníky").

kvalita vína

Všechna vína kromě archivních se mísí z vín několika sezón. Na vinětě se coby ročník vína uvádí to nejmladší. Běžně se prodávají vína tři, pět a deset let stará. Jejich cena je právě dána stářím, většinou 15 - 20 EUR.Víno obvykle vzniká mícháním několika odrůd lisovaných hroznů, do kterých se ještě přidává brandy. O kvalitě vína pak mimo jiné rozhodují jak poměry různých druhů odrůd, tak jejich stáří či způsob a doba skladování. Nejlepší vína se skladují až dvacet let v dřevěných sudech a dva roky v lahvích. Ještě dnes však lze koupit madeirské víno z každého desetiletí od poloviny 19. století, ale nejstarší dochovaná láhev madeiry pochází z roku 1772. Běžně dostupná "sedmičková" láhev s patnáctiletým vínem přijde v přepočtu na 1200 korun.

Na ostrově Madeira, který významnou měrou přispívá k tomu, že Portugalsko patří mezi největší exportéry vína na světě, existuje šest velmi silných vinařských společností. Každá z nich má svého degustátora, který určuje chuť vína. Jedním z nich je Francisco Manuel Machado Albuquerque, který říká: "Madeirské víno nemůžete pít jen tak. Pochopitelně, že i z tohoto nápoje se můžete poměrně snadno opít, ale tím byste víno degradovali. Z úcty k němu se dá pít jen pár sklenic pro vychutnání chvíle, případně jako digestiv po jídle.